sobota, 8 kwietnia 2017

Wegańskie ciasto a'la Milky Way. Bezglutenowa Zdrowa Słodycz!

Brakowało mi ostatnio czegoś bardzo słodkiego i bardzo zdrowego :-)
Długo myślałam jak stworzyć ciacho, które przypadnie do gustu małym i dużym, a dodatkowo będzie zdrowe i zaspokoi głód na dłuższy czas.

Od pewnego czasu na Naszym stole gości chlebek z kaszy gryczanej niepalonej.
Bardzo lubię jego smak, a kasza sama w sobie jest bardzo zdrowa :)
Dlaczego więc nie miałaby być jednym ze składników ciasta?  Postanowiłam spróbować i tak oto powstało wegańskie ciasto a'la Milky Way :)

Dlaczego akurat Milky Way? Bo to jeden z ulubionych batoników moich dzieci, który ostatnio dla nich zrobiłam w wersji ZDROWEJ :D



A poniżej przepis:

Użyłam dość dużej formy 25 cm x 12 cm x 10 cm

Dzień wcześniej namoczyłam:
100 g kaszy gryczanej oraz 300g daktyli
do lodówki schowałam 2 puszki mleka kokosowego


Spód:

- 100 g kaszy gryczanej niepalonej (namoczonej przez noc - min 12h)
- 100 g daktyli (namoczonych przez noc lub min 2h)
- 2 łyżki masła orzechowego 100 % (ja mam z kawałkami orzechów)


Daktyle odsączamy z wody i miksujemy na gładką masę. Wodę zostawiamy w kubeczku.
Kaszę odsączamy z wody.

100g karmelu z daktyli wrzucamy do miski, dodajemy 2 łyżki masła orzechowego oraz kaszę i miksujemy. Robię to delikatnie, aby kasza nie zmieliła się całkowicie, ale była wyczuwalna.
Jeśli macie masło orzechowe bez kawałków orzechów warto dodać garść posiekanych
orzeszków ziemnych i wymieszać.
Wyrobioną masę przekładamy do formy. Pieczemy w 180 stopniach przez około 40 minut.
Po upieczeniu wyjmij ciasto z formy i je ostudź.
Jeśli używasz zwykłej formy wyłożonej papierem do pieczenia - delikatnie oderwij go po całkowitym wystygnięciu.





Masa:

I:
- 1 puszka mleka kokosowego ( dobrze schłodzone)
- 2 łyżki masła orzechowego
- ksylitol lub inny cukier

Do miski przekładamy stałą część mleka kokosowego, dodajemy cukier do smaku
( dodałam ok 6 łyżeczek ksylitolu) i 2 łyżki masła orzechowego. Ubijamy mikserem na wolnych obrotach, aż uzyskamy gęstą i jednolitą masę.

Wykładamy ją na spód naszego ciasta i chłodzimy w zamrażarce przez ok 10 min

w tym czasie przygotowujemy karmel oraz drugą część masy :-)

Karmel: 

100 g karmelu z daktyli mieszamy z odrobiną wody po daktylach, aby karmel łatwiej rozprowadzał się po masie.

II:
- 1 puszka mleka kokosowego (dobrze schłodzone)
- 1 łyżka karobu lub kakao
- ksylitol lub inny cukier (opcjonalnie - ta warstwa ma być mniej słodka)

Do miski przekładamy stałą część mleka kokosowego, dodajemy cukier do smaku
( dodałam ok 2 łyżeczek ksylitolu) oraz karob. Ubijamy mikserem na wolnych obrotach, aż uzyskamy gęstą i jednolitą masę.

Gdy przygotujemy karmel oraz masę II, wyjmujemy nasze ciacho z zamrażarki.

- na masę I nakładamy i równo rozprowadzamy karmel,
- na karmel nakładamy masę II i wyrównujemy, a następnie chowamy do zamrażarki na kolejne 10 min.

W tym czasie przygotowujemy ostatnią część czyli karmel i gorzką czekoladę.



Czekolada:

- W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę deserową (u mnie 70%) i dodajemy odrobinę mleka roślinnego, aby czekolada nie zastygła "na twardo"

Karmel:

- 100 g karmelu z daktyli oraz woda po daktylach
- 1 łyżka masła orzechowego
-  2-3 garści orzechów arachidowych solonych posiekanych

Do pozostałego karmelu dodajemy pozostałą wodę od daktyli oraz łyżkę masła orzechowego i wyrabiamy na jednolitą masę. Do środka dosypujemy garść orzechów i mieszamy.

Tak przygotowany karmel wykładamy na górę naszego ciasta, posypujemy pozostałymi orzechami i polewamy czekoladą.

Chowamy do lodówki najlepiej na całą noc, a jeśli się nie uda to chociaż na kilka godzin.


Smacznego! :-)








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz