poniedziałek, 20 marca 2017

Chleb z kaszy gryczanej - bez glutenu! Idealny dla alergików :-)

Dziś przedstawiam Wam prosty przepis na pyszny i MEGA zdrowy chleb z kaszy gryczanej niepalonej.

Kasza gryczana jest w 100% bezglutenowa. Kryje w sobie dużo witamin i minerałów, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.
W 100 gramach tej cudownej rośliny mamy aż 10 g błonnika i 75 g węglowodanów.





Składniki:

- 500 g kaszy gryczanej niepalonej
- 0,5 łyżeczki soli
- 700 ml wody

Użyłam 26 cm keksówkę
Temperatura pieczenia 180 - 200 stopni
Czas pieczenia 55-60 minut, góra dół, bez termoobiegu

Wykonanie:

Kaszę płuczemy, wrzucamy do miski i zalewamy wodą. Odstawiamy na 12h w ciepłe miejsce.
Po tym czasie należy przemieszać kaszę drewnianą łyżką, uzupełnić wodę (powinna ona zawsze zalewać całą powierzchnię kaszy) i zostawić na kolejne 12 - 20h.

Gdy kasza napęcznieje i wytworzy lepką konsystencje dodaj sól i zmiksuj ją w blenderze razem z wodą w której się moczyła (Jeśli na powierzchni unosi się dużo wody odlewamy jej nadmiar przed miksowaniem). Nie musi to być idealnie gładka konsystencja.
Osobiście lubię, aby w chlebie po upieczeniu były wyczuwalne całe ziarna kaszy, dlatego każdy musi dostosować poziom zmielenia do swojego upodobania :)
Jeśli chcesz możesz dodać dodatkowe składniki np. pestki słonecznika, żurawinę itp.

Tak przygotowaną masę przelej do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia i zostaw na kolejne 12-16h w piekarniku, aby ciasto mogło wyrosnąć.




Po tym czasie odpalamy piekarnik (góra, dół - bez termoobiegu).
Mój chlebuś siedzi w środku ok 55 minut. Po upieczeniu wyjmujemy go z formy i suszymy na kratce piekarnika. Papier odrywam po wystygnięciu.


Długo szukałam chleba, który będzie zdrowy i znalazłam swój ideał <3 Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz