niedziela, 26 marca 2017

Ciasto a'la Snickers - na gryczanym spodzie, bez pieczenia

Kolejne ciasto wymyślone na spontanie :) Coś zrobionego "na szybko", aby mieć co zjeść podczas świętowania po ukończeniu dzisiejszego półmaratonu :D

Ciasto jest idealne, nie za słodkie, lekko słone i co najważniejsze zaakceptowane przez dzieci <3




Tak więc nie przeciągając podaję przepis :)

Spód:

- 15 sztuk namoczonych i odsączonych daktyli (ja moczę minimum 2h)
- szklanka płatków gryczanych (można zastąpić owsianymi)
- ok 70-100 g orzechów (użyłam orzechów laskowych)
- ok 3 łyżek płynnego oleju kokosowego

Wszystko blendujemy na jednolitą masę i wykładamy na papier do pieczenia. Łyżką formujemy prostokąt lub kwadrat. Masa jest na tyle gęsta,że nie musimy używać formy do pieczenia, ale oczywiście możemy ;) Na czas robienia kremu włożyłam ją do zamrażarki.

Krem:

- 1 puszka mleka kokosowego (dobrze schłodzone, tylko jego stałą część)
- 1 łyżka masła orzechowego (użyłam migdałowego)
- 100 g orzechów laskowych bez skórki ( wcześniej uprażyłam je w piekarniku prze 12 min
w temp. 180 stopni, a po ostudzeniu pocierałam je o siebie aż do usunięcia skórki)

Stałą część mleczka kokosowego ubiłam z masłem orzechowym, aż nabrała konsystencji kremu. Wrzuciłam orzechy laskowe (połupałam je na połówki) i wymieszałam wszystko łyżką.
Powstałą masę wyłożyłam na gryczany spód i chowałam jeszcze na chwilę do zamrażarki :)

*do kremu można dodać rumu lub aromatu. Bardzo by pasowało do tego ciasta - tak mi się wydaje :P


Karmel:

- 10-15 sztuk daktyli (namoczonych i odsączonych)
- mleko migdałowe lub inne

Blendujemy daktyle z odrobiną mleka roślinnego, aż uzyskamy karmelową, lekko lejącą konsystencję. Zamiast mleka można użyć wodę z daktyli :) Wylewamy karmel na krem i znów chłodzimy w zamrażarce przez kilka minut. W tym czasie przygotowujemy czekoladę.

Czekolada:

- 5 łyżek oleju kokosowego
- 2-3 łyżki kakao lub karobu
- mleko migdałowe lub inne
- syrop klonowy (opcjonalnie do smaku)

Rozpuszczamy olej kokosowy, wsypujemy do niego kakao lub karob i mieszamy. Wyjdzie nam gęsta czekolada. Dodajemy mleko i mieszamy aż uzyskamy piękną, gładką konsystecję.
Gdy czekolada jest już chłodna wylewamy ją na karmel i rozsmarowujemy.
Górę posypujemy posiekanymi, solonymi orzechami ziemnymi :)

Teraz tak przygotowane ciasto wkładamy na całą noc do lodówki :)



Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz