Moje dzieci bardzo lubią tę kultową kanapkę, która niestety do zdrowych przekąsek nie należy... Odkąd czytam etykiety i jestem bardziej "świadomym" konsumentem omijam szerokim łukiem wiele produktów :)
Wersja, którą tutaj przedstawiam zasmakowała dzieciakom najbardziej. Biszkopt jest gorzki jednak dla nich to nie problem, bo są przyzwyczajone do gorzkiej czekolady :)
Mój biszkopt powstał z mąki żytniej jednak z powodzeniem możecie użyć mąkę pszenną.
Biszkopt:
- 1,5 szklanki mąki żytniej (można użyć pszennej)
- 2/3 szklanki ciemnego kakao (można użyć mniej my lubimy mocno kakaowy smak)
Zamiast kakao warto użyć karobu, który nie zawiera żadnych substancji stymulujących typu kofeina czy teobromina. Jest zdrowszy, może być z powodzeniem stosowany u małych alergików.
(Jak dla mnie wszystko na PLUS, ale mój niestety nie dotarł na czas więc użyłam kakao)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2/3 szklanki cukru brzozowego lub 1/2 szklanki cukru trzcinowego
Jeśli zamiast kakao użyjecie karobu pamiętajcie, że jest on naturalnie słodszy i można zmniejszyć ilość cukru w przepisie ;)
- 1 szklanka mleka roślinnego (ja użyłam mleko owsiane)
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1/4 szklanki płynnego oleju kokosowego
Przygotowanie:
Do szklanki mleka roślinnego dodajemy ocet jabłkowy i mieszamy. Odstawiamy na ok 10 minut. Przygotowujemy olej kokosowy.
W misce mieszamy wszystkie suche składniki. Dodajemy mleko z octem oraz rozpuszczony olej kokosowy. Wszystko mieszamy na gładką masę.
Formę 25x11x7 wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej nasz biszkopt.
Pieczemy ok 20 minut (góra dół bez termoobiegu) w temperaturze 180 stopni.
Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem czy jest suchy. Mój siedział w piekarniku ok 25 minut.
Mleczny krem:
- 1 puszka mleka kokosowego (dobrze schłodzona)
- 1 łyżka cukru waniliowego (własnej roboty)
Można użyć więcej lub mniej cukru to już wg uznania. U nas idealnie sprawdza się mocno kakaowy biszkopt i słodki krem. Wszystko idealnie się równoważy :D
Przygotowanie kremu:
Do miski przekładamy stałą część mleka kokosowego i ubijamy na gładką masę dodając w trakcie cukru.
Gdy nasz biszkopt będzie już chłodny kroimy go na cienkie plastry.
Na kanapki (6 sztuk) użyłam około połowy biszkoptu.
Z reszty zrobiłam Kinder Mleczne ciacho z orzechami i czekoladą <3
Przygotowanie czekolady:
Olej kokosowy rozpuszczamy w garnuszku, dodajemy kakao, syrop z agawy lub klonowy i mleko migdałowe. Wszystko robię na "oko" po konsystencji i smaku :)
Ciasto przystroiłam garścią posiekanych migdałów i wyszło coś takiego:
Kinder Mleczne Cisto z czekoladą i migdałami <3 |
Smacznego! :)
Borgata Hotel Casino & Spa, Atlantic City - Dr.CMC
OdpowiedzUsuńBorgata 나주 출장샵 Hotel 김제 출장안마 Casino & Spa. (2) - 광주광역 출장마사지 (609) 770-1000. 광주 출장샵 Atlantic City. Borgata Hotel Casino & Spa is conveniently located in 아산 출장마사지 Atlantic City,